Van de Haar hoopt wéér op doelpunten: ‘Damian is een onderbelichte speler geweest’ | Korfbalvereniging Tiel'72

Damian Vos kroonde zich zaterdag met zes doelpunten tot beste speler van het veld in het met 23-8 gewonnen duel tegen laagvlieger NKV. Van de Haar hoopt zaterdag tegen het Nijmeegse Skunk weer op treffers van zijn rossige routinier. “Damian staat altijd wel op het scoreformulier.”

De speler die de laatste jaren zo’n beetje tussen het eerste en het tweede elftal zweefde, krijgt dit jaar het volste vertrouwen van zijn trainer André van de Haar. Die durfde het aan met de routinier. “Behalve dat Damian altijd wel scoort, straalt hij rust uit. Het is een jongen die zich niet gek laat maken. Verder heeft hij goede loopacties en is hij goed in de dynamische vang. Dat hij in het tweede ook altijd belangrijk was, zegt iets over hem: Damian is loyaal.”

Ondanks het goede optreden van Vos was Van de Haar niet helemaal in zijn nopjes over het spel van Tiel’72 tegen de tegenstander uit Nuenen. Verdedigend liet zijn team steken vallen door veel duels onder de korf te verliezen en teveel ruimte weg te geven. Wat er aanvallend gebeurde was ook niet altijd volgens afspraak.

“Er waren te veel één-schot-aanvallen die de tegenstander makkelijk ving. Dat was niet volgens het plan. Dat luidt dat we de bal compact rond laten gaan en dichter bij de korf schieten. Aan de andere kant: nog geen ploeg heeft én meer dan twintig goals gescoord tegen NKV én tegelijkertijd minder dan tien treffers tegen gekregen. Dat is een compliment waard.”

Meer laten zien
Zaterdag komt Tiel’72 in Nijmegen uit tegen studentenploeg Skunk die door de oefenmeester hoger wordt ingeschat dan NKV. De oranjehemden moeten dus vol aan de bak om ook de vijfde zege op rij over de streep te trekken. Het moet in elk geval beter dan vorige week tegen NKV. “Je ziet nog steeds dat het niet vanzelfsprekend is dat we onze wedstrijden winnen”, vertelt de Veenendaalse trainer. “Tegen NKV was het zeker niet slecht, getuige het feit dat we onze doelstellingen halen: winnen, meer dan 20 doelpunten maken, minder dan 10 tegen krijgen. Skunk is een tegenstander die maar nét verliest van Fortissimo. Om ook van Skunk te winnen moeten we echt meer laten zien.”

Geen tussendoortje
De wedstrijd in Nijmegen is allerminst een tussendoortje op weg naar het laatste duel voor de winterstop tegen lijstaanvoerder Rust Roest, op zaterdag 16 december in Tiel. Desondanks zingen de formidabele prestaties van deze grootste titelconcurrent al volop rond in het Tielse kamp. Van de Haar: ‘Waar wij nipt met één goal verschil winnen van SDO, haalt Rust Roest uit met 22-9. Die uitslag heeft me wel verbaasd, ja. Met 30-10 winnen van NKV, 26 doelpunten tegen HKC en 29 tegen Skunk: behalve dat ze makkelijk scoren, geven ze achterin weinig weg.”

Extra huiswerk
De sterkte van de Eindhovenaren bezorgt Van de Haar extra huiswerk voor het laatste duel van het jaar. “Zeker. Nóg beter analyseren en de beelden bekijken. Als uitploeg zijn zij in het voordeel omdat ze bij aanvang van de wedstrijd hun opstelling mogen aanpassen aan hoe wij onze twee vakken invullen. Dat betekent dat wij het tactisch plan goed voor elkaar moeten hebben.”