Ophalen oud papier door Tiel’72: persbericht en oproep aan de leden | Korfbalvereniging Tiel'72

Onze vereniging haalt al jarenlang oud papier op in Tiel en omgeving voor de Avri. Het is dan ook een vanzelfsprekendheid geworden dat wij dit kunnen doen, met interessante en broodnodige opbrengsten voor onze vereniging. Onlangs heeft de Avri echter aangegeven te willen gaan stoppen met het ophalen van oud papier door Tielse verenigingen. Een reden tot grote zorgen voor Tiel’72, maar ook voor alle andere verenigingen. Daarom schreven zij een open brief aan de gemeente en de Avri, met een belangrijke oproep en een alternatief voorstel. Hieronder vind je deze brief, die dus ook uit naam van Tiel’72 is getekend.

Aanstaande woensdag 27 september staat de raadsvergadering op de planning in het Tielse gemeentehuis, om 19:30 uur. De Tielse politiek gaat tijdens deze raadsvergadering vergaderen over hoe nu verder met het ophalen van oud papier door verenigingen, en daar willen wij als Tiel’72 natuurlijk graag bij zijn om de noodzaak van het oud papier goed te benadrukken. Daarom aan al onze leden en andere aanhangers van onze vereniging de dringende oproep om bij deze vergadering aanwezig te zijn en je aan te sluiten bij onze ludieke actie deze woensdagavond!

Wanneer: woensdag 27 september
Hoe laat: aanwezig tussen 19:00 uur
Waar: bij de uitgang van parkeergarage Zinder richting Agnietenhof en het gemeentehuis

We verzamelen met z’n allen onder het genot van een heerlijk bakje koffie en gaan dan met z’n allen naar de raadszaal in het gemeentehuis.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tielse verenigingen luiden de noodklok
Voortbestaan van het verenigingsleven in gevaar door politieke keuze over ophalen oud papier

Op 27 september vergadert de Tielse politiek over hoe nu verder met het ophalen van oud papier door verenigingen. Dit werk levert die verenigingen geld op dat zij hard nodig hebben, naast de contributies en bijvoorbeeld sponsorinkomsten. Sommige verenigingen halen al meer dan vijftig jaar oud papier op en dit is een toegezegd ‘recht’ geworden toen de Avri de inzameling overnam eind jaren ’90.

Nu wil de Avri hier echter vanaf met veiligheid als voornaamste reden voor deze keuze. Een drogreden vinden de verenigingen, na 23 jaar zonder noemenswaardige incidenten. Vroeger toen veiligheid nog helemaal weinig aandacht kreeg, is er zelfs nooit iets gebeurd. Tegenwoordig heeft veiligheid veel aandacht en krijgen de vrijwilligers uitgebreid instructie.

Alternatieven
Tot grote verbazing van de verenigingen heeft het algemeen bestuur van de Avri in februari zich voorgenomen om op 14 oktober een besluit te nemen over het al dan niet stopzetten van de papierinzameling door verenigingen. De gemeente Tiel schreef daarnaast in een latere brief dat er slechts beperkte mogelijkheden zijn voor alternatieve werkzaamheden, en dat ook niet duidelijk is welke alternatieve werkzaamheden dit dan zouden moeten zijn.

“De opbrengsten moeten straks komen van alternatieven die de wethouder en de Avri bedacht hebben, of zelfs nog moeten bedenken. Je kunt echter op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat daar dus helemaal niets van terecht gaat komen qua inkomsten”, spreekt Mathijs Ramaker, voorzitter van korfbalvereniging Tiel’72 namens de tien verenigingen. “Onze leden moeten mogelijk allerlei werkzaamheden verrichten, ook overdag wanneer ze zelf moeten werken. Het aantal uren dat er gewerkt kan worden door de vrijwilligers zal vele malen minder zijn, en de inkomsten dus ook. Bovendien zijn wij vergroeid met het ophalen van oud papier, dat we al sinds 1978 doen.”

Ramaker komt namens de tien verenigingen met een voorstel: “De verenigingen die nu op de wachtlijst staan voor betaald vrijwilligerswerk, kunnen dit experiment met alternatieve klussen gaan uitproberen. Dit is wat ons betreft een win-winsituatie voor alle partijen. De huidige verenigingen behouden hun afgesproken recht, de wachtlijstverenigingen krijgen inkomsten en kunnen wennen aan de organisatie en het uitvoeren van klussen. De Avri en de gemeente kunnen op hun beurt met eigen ogen zien of hun uitgedachte plan werkt en daarmee ons – de oud papier- ophalers –  overtuigen. Mocht het experiment dan toch verkeerd uitpakken, zijn in ieder geval de zo gewaardeerde verenigingen nog levensvatbaar en financieel gezond!”

Vandaar dat de verenigingen een oproep doen aan de Tielse politiek: “Gooi oude schoenen niet weg voordat je passende nieuwe hebt, want straks lopen de Tielse verenigingen op blote voeten met blaren.” De ondergetekende verenigingen vragen de Tielse politiek dan ook om door te gaan met het ophalen van oud papier door de verenigingen, in ieder geval totdat er passende alternatieven zijn gevonden.

Namens de verenigingen en kerken,

Muziekvereniging K.T.V.M., Magnificatkerk Tiel, Elstars MuziekTheater, Protestantse gemeente Tiel, voetbalvereniging RKTVC, stichting de Ark, scouting Phoenix, honk- en softbal vereniging De Panters, vereniging EHBO Tiel en korfbalvereniging Tiel’72