“Als trainer en coach ben je op een andere manier met het spelletje bezig”

Bij Tiel’72 hebben we in ieder geval één ding met elkaar gemeen: we zijn allemaal dol op korfbal. We gooien zelf graag een balletje of kijken met plezier vanaf de zijlijn naar een goede korfbalwedstrijd. Dat er voor een goede korfbalwedstrijd ook goede trainers en coaches nodig zijn, is iets waar we niet altijd bij stil staan. Toch zijn die trainers en coaches onmisbaar voor onze vereniging en daarom is het tijd om onze trainers eens flink in het zonnetje te zetten. Patrick Stolker staat ook volgend jaar weer aan het roer bij onze A1 en vertelt wat hij zo leuk vindt aan het trainerschap!

Voor de mensen die jou nog niet kennen: wie is Patrick Stolker?
“Ik ben dus Patrick Stolker, 47 jaar oud, getrouwd en heb twee kinderen. Lynn en Luuk spelen ook allebei bij Tiel’72.”

En je staat dus elke zaterdag te coachen langs de lijn bij de A1. Wat maakt dat zo’n leuk team?
“Het is een leuk en gezellig team. Ik heb dit seizoen zoveel plezier gehad met alle spelers van de A1 dat ik heb besloten om ook volgend jaar als trainer en coach door te gaan. Het leuke aan training geven is voor mij om te zien dat de meeste spelers echt progressie hebben gemaakt in vergelijking met het begin van het seizoen. De meesten laten wekelijks verbetering zien.”

Het seizoen is natuurlijk nog niet ten einde, maar hoe kijk je terug op het seizoen van de A1 tot nu toe?
“We hebben in de zaal een mooie vierde plek behaald en hebben eigenlijk iedere tegenstander wel goed weerstand kunnen bieden.”

En wat hoop je volgend seizoen met de A1 te kunnen bereiken?
“Dat is nog even afhankelijk van de klasse waarin we komen te spelen. Als we 2e klasse gaan spelen dan is de doelstelling wat mij betreft om kampioen te worden. Als we toch een wildcard krijgen voor de 1e klasse dan hoop ik toch wel de top 3 te kunnen halen.”

Training geven en coachen is best een investering qua tijd, maar wat maakt het voor jou nou echt de moeite waard?
“De energie die je krijgt van de spelers vind ik het leukste aan trainer en coach zijn. Helemaal als je ziet dat de prestaties ook echt vooruit gaan. Het is echt leuk om naast wedstrijden spelen ook trainer en coach te zijn, omdat je op een andere manier bezig bent met het spelletje. Als trainer en coach ben je voornamelijk op een tactische en meer technische manier met het korfbalspelletje bezig.”

Je hebt in jouw jaren als trainer vast een aantal mooie momenten meegemaakt. Aan welk moment denk je nog graag terug?
“Dat we met het derde van twee jaar geleden de play-offs hadden gehaald. We verloren weliswaar de play-offs, maar we wisten toen wel te promoveren.”

En dit jaar met de A1? Wat vond je de leukste of de spannendste wedstrijd met de A1?
“Dan denk ik toch aan allebei de wedstrijden in de zaal tegen Animo. We verloren allebei de wedstrijden met één punt verschil, maar spannend waren ze zeker!”